Ena våningen på Hamngården är just nu boende för ensamkommande flyktingbarn, den andra är äldreboende. Foto: Gnosjö kommun

Beslut att utöka flyktingplatser på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Det var fullsatt av intresserade åhörare när Gnosjö kommunfullmäktige, på torsdagskvällen, diskuterade mottagandet av ensamkommande flyktingbarn på äldreboendet Hamngården i Hillerstorp.

– Det är stora rum där det får plats fler sängar, men enligt Migrationsverket måste vi ha väggar mellan sängarna och som en tillfällig lösning sätter vi upp lösa mellanväggar för att skapa fler rum, säger kommunfullmäktiges ordförande Johan Malm (C).

Alla partier utom Sverigedemokraterna röstade för en tillfällig förtätning av Hamngården. Det innebär att man sätter upp skärmväggar i lokalerna så att fler ensamkommande flyktingbarn kan bo där. Redan idag finns åtta barn på boendet, men på det här sättet kan kommunen inhysa 13-14 flyktingbarn i Hillerstorp.

– Kommunen blöder pengar då vi har ett ansvar att ta emot barnen, men i nuläget måste vi hyra platser i andra kommuner och det är kostsamt, menar Johan Malm (C).

Det är ena våningen på äldreboendet som nu är bostad för flyktingarna, den andra våningen fungerar fortfarande som äldreboende. Många av åhörarna som kommit för att lyssna under fullmäktigemötet tycker inte att Hamngården ska fungera som mottagande av flyktingbarnen, men i beslutsunderlaget fanns ingen annat konkret förslag för flyktingmottagandet i kommunen.

– Antalet flyktingbarn ser ut att öka och vi behöver hitta en mer permanent lösning och då kan det åter blir äldreboende i hela Hamngården, säger Johan Malm (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.