Bilder från ett yrkesliv

Uppdaterad
Publicerad

I över 40 år har han jobbat som fotograf åt tidningen Aftonbladet och jobbet har lett honom till möten från slott till koja.

Han kallar sin fotoutställning ”Bilder vi minns och bilder vi helst vill glömma”. Jönköpingsbördige Kai Rehn har genom cirka 200 fotografier sammanställt en liten del av allt han varit med om under sitt yrkesliv.

– När jag ser mig om här tänker jag ibland; har jag varit med om allt detta? Och det har jag ju, säger Kai Rehn.

Bilder på kända och okända blandas med bilder av glädje och sorg. Platsen på Sveavägen där Olof Palme sköts, brännskadade ungdomar från diskoteksbranden i Göteborg och en lycklig Stefan Liv som håller upp sin lille son i luften.

– En bra nyhetsbild ska vara enkel och talande. Man måste som fotograf känna på sig innan händelsen inträffar. Nu kommer bilden och då trycker jag av. Oftast så blir det väldigt bra, säger han.

Bra bilder behövs

På Siggarps loge utanför Gränna har Kai Rehn sin fotoutställning. Han tycker att det är särskilt viktigt att visa bra bilder idag, eftersom bilden har tappat sin betydelse i mediabruset.

– Det är snabbheten som gäller idag. Att lämna en bild så snabbt som möjligt. Kvaliteten kommer i andra hand tyvärr. Kvalitetsjournalistiken håller på att sakta men säkert tyna bort, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.