Arkivbild Foto: Jonatan Nilsson

Facket kräver att rälsen byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver Krösatågens fackklubb att Trafikverket skyndar på processen att byta ut den dåliga rälsen. Det efter SVT:s avslöjande att flera mil järnväg genom Jönköpings län består av räls som kan spricka och falla sönder.

Per Nylén Hägglund är lokförare sedan 13 år tillbaka. Han är dessutom ordförande i Krösatågens fackklubb i Nässjö.

– Jag kan tycka att har man känt till det här så länge så borde man ha fått resurser för att byta ut den här rälsen istället för att hålla på med släcka-bränder-metoden år efter år, säger Per Nylén Hägglund.

I måndags rapporterade SVT Nyheter Jönköping att flera mil av järnvägen genom länet har räls med ett fabrikationsfel som gör att den kan gå sönder när tåg kör på den. En tågolycka i Boden för ett par år sedan skedde på denna typ av sprucken räls.

En expertgrupp inom Trafikverket föreslår att hastigheten måste sänkas där tågrälsen inte har bytts ut, men Per Nylén Hägglund kräver att Trafikverket skyndar på processen att byta ut rälsen.

Vad kommer ni göra från fackligt håll nu?

– Vi ska se vad vi kan göra tillsammans med vår arbetsgivare för att trycka på Trafikverket så att de byter ut den här rälsen så fort det bara går, säger Per Nylén Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.