Lappen som satt uppsatt vid Hyttens kvarn utanför Eksjö. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Falska bygdehistorier kring eksjökvarnar

Uppdaterad
Publicerad

Någon okänd person sätter upp informationsskyltar med påhittade historier vid gamla kvarnar runt Eksjö.

Redan förra året upptäckte Eksjö naturskyddsförening en inplastad lapp vid Hyttens kvarn på Skedhultsområdet. Den togs då ned, men sen har det dykt upp nya lappar, nu något modifierade.

– Anslagen är undertecknade av myndigheter och forskningsinstitut, men vi vet inte vem som ligger bakom dem, säger Sven-Åke Svensson, ordförande i Eksjö naturskyddsförening.

Som Smålands-tidningen har skrivit om berättas det på lapparna historien om två drängar som blev osams då den ene lade av en ordentlig fis nära den andres ansikte. Den andre skulle då hämnas och fes i en mjölsäck som han drog runt huvudet på sin fjärt-antagonist.

Informationsskylten har undertecknats med Länsstyrelsen i Jönköping. Men det hela är alltså påhitt. Något Fjärtafall finns inte överhuvudtaget. Eksjö naturskyddsförening arrenderar Hyttens kvarn och vet nu inte riktigt hur de ska hantera de falska skyltarna. Även vid Munkakvarn vid Kvarnarps gård, söder om Eksjö, finns liknande lapp fast då handlar det om något som kallas ”Fjärtastenen”.

– Man får ju sig ett gott skratt trots att historien är osann. Men det finns historiska detaljer som är korrekta, till exempel namnet på en mjölnare som har arbetat vid kvarnen, menar Sven-Åke Svensson.

Uppgiften om att mjölsäcken ska finnas bevarad på Eksjö museum är osann, liksom uppgiften om att Albert Engström ska ha nämnt historien i boken Smålandshistorier.

– Vi får väl ta och skriva något på skyltarna om att historierna är påhittade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.