Fler besökare och utlåningar med meröppet

Uppdaterad
Publicerad

Att ge tillgång till biblioteken när ingen personal är på plats har visat sig vara mycket lyckat.

Att kunna låna böcker eller läsa tidningar på biblioteket utanför ordinarie öppettider är en möjlighet som allt fler kommuner väljer att erbjuda. På några platser i länet finns det redan och fler är på gång att ha så kallat ”meröppet”. Biblioteket i Aneby var först i länet för två år sedan och här har det bara varit positivt.

– Jag tycker nog att jag går hit oftare nu faktiskt när jag kan gå på de tider som passar mig. Jag lånar både vanliga böcker, alltså skönlitteratur och så lånar jag talböcker. Så kan man gå när man vill och gå här och strosa, säger Mona Karlsson som bor i Aneby.

Ökad aktivitet

Bemannade bibliotek, särskilt på mindre orter, kan sällan ha öppet på kvällar och helger. Men flera bibliotek i Jönköpings län har nu öppet så att man själv kan sköta sina boklån från klockan sju på morgonen till klockan tio på kvällen alla dagar året runt. .

– Det fungerar väldigt bra, vi är väldigt nöjda och det verkar som att våra besökare också är väldigt nöjda. Vi ser att utlåningen har ökat sen vi började och även besökssiffrorna har ökat, säger Inger Abrinius som är bibliotekssamordnare Aneby.

Lokalerna öppna för möten

Hittills finns ett meröppet bibliotek i  Värnamo och i Mullsjö och på Visingsö. Men det är på gång även i Gnosjö och i Bankeryd. Biblioteket i Aneby varit meröppet sedan två år tillbaka. Allt man behöver är ett lånekort och så får man skaffa sig en kod eller liknande för att komma in. Det är inta bara för böckerna besökare kommer utan även grupper använder lokalerna för t ex möten eller kurser.

– Vi har ett samlingsrum till exempel där det finns föreningar och språkkurser och så som använder lokalen när vi inte är på plats. Det är precis så vi vill att det ska användas, vi vill ju att det ska vara Anebybornas bibliotek som de kan utnyttja som de vill, säger Inger Abrinius.

Bra för helgbesökare

Camilla Rommel och hennes familj är från Södertälje har fritidshus i Aneby och de har också nytta av att biblioteket är meröppet.

– Vi kommer ju oftast ner här över en helg och då vill man kunna komma in men då är det ju stängt om man hade gått på de vanliga tiderna men nu kan vi komma in ändå, säger Camilla Rommel.

Tror du att det här kommer bli en standard i hela Sverige att biblioteken har meröppet?

– Det tror jag nog att det kan bli, jag skulle gärna se hur det skulle se ut i Stockholm innerstad till exempel, hur det skulle fingera där, säger Inger Abrinius som är bibliotekssamordnare Aneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.