Jonna Friman från Lekeryd på hästen Lady Grey. Foto: Privat

Friman och Lady Grey säkrade kvalplats till OS

Uppdaterad
Publicerad

Ryttaren Jonna Friman från Lekeryd kommer vara med och slåss om en av platserna till OS i Rio de Janeiro nästa år. Efter helgens trestjärniga tävling i Polen är hon kvalificerad för en av de fem platserna i den svenska OS-truppen.

– Känns väldigt väldigt roligt, jag har nog inte smält det än. Det vore en otrolig chans att få komma vidare, säger Jonna Friman.

Det var efter att hon slutat på en 11:e-plats vid helgens tävling i polska Sopot som Jonna Friman och hennes häst Lady Grey kvalificierade sig för en av platserna i den svenska OS-truppen. Totalt är ett tiotal ryttare kvalificerade för deltagande, och vilka fem som till sist tar en plats till OS bestäms först under våren. Och Jonna Friman tror att hon har goda chanser att komma med i truppen:

– Visst är det hård konkurrens, men Lady Grey har rätt ålder och ligger på rätt nivå för att ta sig vidare. Vi har gjort ganska många trestjärniga starter under året och har presterat bra, säger hon.

Jonna Friman och Lady Grey har annars inte mycket erfarenhet från större mästerskap. Ekipaget har tävlat i EM på juniornivå och har även deltagit i några SM-tävlingar på seniornivå. En OS-biljett vore därför ett stort kliv framåt – om de lyckas knipa en plats:

– Det gäller bara att träna vidare och visa resultat på kommande tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.