Foto: Jessica Christian

SMHI uppgraderar stormvarning

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Gorms framfart påverkar nu också delar av Jönköpings län. Vissa tåg ställs in.

SMHI varnar för stormen Gorm som under kvällen väntas dra in över Halland, Skåne, Blekinge och Kalmar län med vindhastigheter på mellan 23 och 29 meter per sekund. SMHI har utfärdat klass 2-varningar för dessa områden. Jönköpings län såg först inte ut att beröras men under eftermiddagen uppgraderade SMHI delar av länet till en klass 1-varning.

Ingen ökad beredskap

Varningen gäller för de östra och västra delerna av Jönköpings län. Det betyder att det är risk för mycket hårda vindbyar under inledningen av natten till måndagen. Enligt SMHI handlar det om vindbyar på uppemot 21 meter per sekund.

– Det blåser mer än normalt men vi brukar inte vidta några extra åtgärder vid en klass 1-varning, säger Roger Johansson på räddningstjänsten.

Syd om Vättern finns ingen varning utfärdad.

– Som det ser ut nu så klarar vi oss i Jönköping och kan gå på julskyltning i lugn ro, säger Roger Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

”Aldrig kul att bli tagen på sängen”

Just nu finns det ingen förhöjd beredskap enligt räddningstjänsten.

– Vi håller det naturligtvis under uppsikt. Det har ju hänt tidigare att stormar går en annan väg, men vi har inte gjort några förändringar just nu. säger Johansson.

Tåg ställs in

Trafikverket har beslutat att ställa in tågtrafiken på linjerna Värnamo-Nässjö och Värnamo-Jönköping under måndagsmorgonen. De resorna ersätts med bussar. Preliminärt börjar tågen gå igen vid lunchtid imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.