Kommunen vill anlägga tågstationen för höghastighetsbanan i området, men det är i nuläget oklart vart företagen ska flytta. Foto: SVT

Kommunen kör bort helt industriområde

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal företagare intill Södra Munksjön i Jönköping hamnar nu i kläm när ett helt industriområde måste flytta. Jönköpings kommun forcerar nu utbyggnaden av området till bostäder, för att på allvar vara med i kampen om framtida järnvägssatsningar.

För företaget Stålkompaniet börjar situationen bli panikartad. Enligt kommunens planer ska byggnationen av det nya området starta våren 2017 och då ska alla industrier på området vara borta.

Och ännu vet de inte om de överhuvudtaget får en alternativ placering.

Munksjösatsningen

– Det är lite oroligt just nu vart vi ska ta vägen. Vi är beroende av att ha järnvägsspår intill vårt företag. Det är en förutsättning och kommunen har ännu inte kunnat ge något alternativ. Det talas om Torsvik och Stigamo men ingen vet riktigt vad som händer eftersom det är oklart hur spåren kommer att ligga där i framtiden, säger Angélique Sjö Hultqvist, vd på Stålkompaniet.

Men vad händer om ni inte får plats intill några järnvägsspår?

– Då blir det ett jätteproblem om vi tvingas att ta in plåten på bil. Det fungerar knappast, säger hon.

Blev bråttom

SVT Nyheter Jönköping har talat med flera av de 70-tal företag som finns på området och alla säger att de tidigare fått uppfattningen att en exploatering låg fem till tio år in i framtiden, men att det i våras plötsligt blev bråttom.

Och kritiken mot kommunen är skarp. Flera vet inte vad som gäller, mer än att de kommer att bli uppsagda.

– Flytta härifrån innebär ju ganska mycket, speciellt eftersom som jag inte alls vill flytta. Jag är beroende av att ligga centralt, säger Niklas Svensson, vd på Haralds bilriktning.

Men har kommunen erbjudit dig något alternativ?

– Nej, de säger att jag får ordna det själv, att de inte ställer upp med någon tomt. Så jag vet inte vad som händer. Jag tycker, att när de tvingar oss att flytta, borde de erbjuda alternativ.

Ingen skyldighet

Åsa Friis är vd på kommunala Södra Munksjön utvecklings AB.

– De företag som hyr mark eller lokaler av kommunen kommer att erbjudas alternativ. Och de som äger sin egen mark eller hyr av andra fastighetsägare kommer vi att försöka hjälpa, men vi har egentligen ingen juridisk skyldighet till det. Men vi ska försöka att lösa det, säger Friis.

Hon säger också att de försöker lösa problemet med järnväg för Stålkompaniet.

Karin Berggren (M) är ansvarigt kommunalråd och hon förklarar varför det blivit så bråttom med exploateringen av området.

– Tanken är att det ska bli ett stationsområde för höghastighetsbana här. Och just nu arbetar Trafikverket och andra berörda myndigheter i en rasande fart och vi måsta haka på. Det går fortare än vi räknat med, säger Karin Berggren. 

Hon fortsätter:

– Företagen måste flytta och bostäder byggas om vi ska vara med. Och jag är ledsen om företag hamnar i kläm men samhällsnyttan av järnvägen är så mycket större. Det är den största infrastruktursatsning som kommer att göras i närtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet