Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Kunderna på väg tillbaka till centrum

Publicerad

I mars ökade kundtillströmningen i centrala Jönköping med 16 procent. Efter flera års ombyggnation börjar nu centrum bli färdigt och kunderna hitta tillbaka.

I flera år har det byggts och byggts om i centrala Jönköping. Besökarna har flytt stadskärnan till förmån för de stora köpcentren och handelsområdena.

Så här ser det ut i de flesta stadskärnor i Sverige. Riksgenomsnittet visar att antalet besökare minskat med fyra procent. Men nu börjar det vända för Jönköpings centrum.

Byggt i många år

– Vi har ju byggt och bökat i många år, men nu är vi i princip färdiga och det tror jag är anledningen till att många hittar tillbaka, säger Jesper Lidhjelm Stéen, VD på Jönköping City.

– Den fysiska miljön har ju utvecklats mycket, med bland annat Bauers brygga och Atollen.

Söndagsöppet

Sedan två år tillbaka har centrum också söndagsöppet. Jönköping var i jämförelse med jämnstora städer sent ute med att ha söndagsöppet och än så länge så är det bara 65 av östra centrums 150 butiker som är öppna på söndagar.

– Det är ju lite synd att inte alla har öppet, säger Janet Pettersson, som jobbar i en butik i centrum. Det vore ju roligare för kunderna om de kunde gå in i alla butikerna.

Upplevelsehandel

– Jag tror att kunderna har förståelse för att den lilla butiken på gågatan inte kan ha öppet på samma sätt som de stora kedjorna. Nu har alla de stora kedjorna öppet på söndagar och det är vi glada för, säger Jesper Lidhjelm Stéen.

Och konkurrensen från A6 och handelsområdet Solås Center ser han inte som ett problem:

– Vi har ju mer en upplevelsehandel här. Folk äter, fikar och umgås samtidigt som de handlar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.