Foto: SVT/TT

Nytt asylboende i Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket placerar nu ytterligare 146 asylsökande på ett boende i Sävsjö. Men nu kommer kritik från kommunledningen att det inte förts någon dialog alls med kommunen.

Asylboendet ligger i Stockaryd och kommunen fick besked under onsdagen samtidigt som inflyttningen påbörjades.

”Sävsjö kommun har inte varit involverad i avtalsprocessen och först vid ovanstående datum fått formell information om detta”, skriver kommunen på sin hemsida.

”Ingen dialog”

Sävsjö kommun skriver även att de tolkat plan- och bygglagen som att ett nytt bygglov måste sökas för asylboendet, men att ”Migrationsverket gjort en annan bedömning”.

När SVT Nyheter Jönköping når kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) på onsdagskvällen är han kritisk.

– Migrationsverket har inte haft någon dialog med kommunen, säger han.

Skrev brev i veckan

I veckan skrev han ett brev till justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) med krav på ”en jämnare och mer förutsägbar fördelning av flyktingar”.

– Vi säger inte tvärstopp till att ta emot fler, men vi vill resonera om detta. Att bara lägga det i knäet på oss är inte okej. Vi har tagit ett stort ansvar, sa Stefan Gustafsson då till SVT Nyheter Jönköping,

Enligt Sävsjö kommun sträcker sig avtalet om det nya asylboendet till den 21 maj 2016 och det kan sedan förlängas max ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.