Ovanligt höga priser på kräftor

Publicerad

Tillgången på kräftor i Vättern är hittills sämre än på många år och det trissar upp priset till snudd på rekordnivåer.

– Om vi jämför med förra året ligger fångsterna på ungefär hälften. Och det beror på det kalla vattnet och på att det blåst så mycket att vi inte vågat ge oss ut och fiska vissa dagar, berättar Maria Carlén som driver fiskeföretag tillsammans med sin man i Baskarp utanför Habo.

525 kronor kilot för jumbokräftor och 359 för normalstora. Jag det är vad kunden denna vecka får räkna med att betala för de åtråvärda vätterkräftorna hos den fiskare vi besökt. Det är cirka hundra kronor mer per kilo än förra året. Men Maria Carlén tror att människor ändå är beredda att betala.

– Det är ju en sällanköpsvara vilket gör att det ändå fungarar att sälja trots prisökning, menar Maria Carlén.

Varierar

Men bland konsumentarna varierar viljan att lätta på plånboken.

– Jag är beredd att betala rejält för att få goda kräftor och jag köper vätterkräftor även att jag bor i Stockholm, berättar Stefan Jönsson.

Maria Halldén däremot är inte imponerrad av vätterkräftor.

– Vi har köpt dem och blivit besvikna så numera satsar vi på kinesiska kräftor. Och jag kan inte tänka mig att betala mer än 300 krnor kilot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.