Regler för hästpass skärps

Publicerad

Det var inte bara för människor som id-kraven skärptes vid årsskiftet. Nya regler när det gäller pass för importerade hästar kan bli en dyr historia, och ställa till det för många ridskolor.

– Ekonomiskt kan det ju bli en stor kostnad, i alla fall för de stora ridskolorna, säger Veronica Klasson som är ridlärare på Jönköpings fältrittklubb.

Sen årsskiftet räcker det inte med ett utländskt pass för de hästar som importerats till Sverige, utan de måste tilläggsregistreras i Sverige om de stannar här mer än 90 dagar. Även hästar som bott här nästan hela sina liv måste tilläggsregistreras.

Bakgrunden är en ny EU-förordning som kommit till för att få bättre koll på hästarna i EU. Den kom till efter hästköttskandalen 2013, när hästkött upptäcktes i livsmedel som skulle innehålla nötkött.

– Jag tror att vi kan minska risken att vi får ut rester av läkemedel i hästköttet som blir livsmedel. Vi minskar också risken för bedrägerier vad gäller att man kan byta identitet på hästarna. Vi kan också minska risken för att sprida smittor mellan EU-länderna eftersom det här kan ge enklare smittspårning, säger Märta North, handläggare på Jordbruksverket.

Kostar tiotusentals kronor

Ett pass för en människa kostar 350 kronor, men en tilläggsregistrering för en häst kostar runt 1.000 kronor så för ridskolorna med många importerade hästar kan det bli dyrt.

– Vi har 16 till 17 pass som ska skickas in, säger Veronica Klasson. Jag kan ju undra varför det ska kosta så mycket. Jag tycker det är surt att lägga 1000 kronor för att de ska sätta en stämpel i passet. Det tycker jag är trist.

Märta North tycker att det är beklagligt att vissa ridskolor drabbas hårt.

– Men vi måste se att det här på lång sikt ger stora fördelar för oss som land och för hela EU att vi har bättre koll på våra hästar, säger hon.

Kan leda till åtal

Det är länsstyrelsen som ansvarar för kontrollen av hästpass och den kan beordra hästägare att tilläggsregistrera sina hästar. Saknar hästarna pass kan ägaren riskera åtal.

– Jag tycker att det är bra att vi vet vilka hästar som finns i Sverige och den biten. Men det blir en stor kostnad, säger Veronica Klasson.

– Man hade ju velat lägga de pengarna på något annat. Så är det ju bara. Nu blir det ju kanske någon aktivitet som man plockar bort, kan det ju bli för vissa klubbar.

FAKTA/Nya regler för hästpass

  • Från och med den 1 januari 2016 börjar en ny hästpassförordning från EU att gälla.
  • Alla hästar inom EU ska ha hästpass. Detta gäller alla hästar oavsett ålder eller ras.
  • Ett hästpass gäller hela hästens liv.
  • Syftet med hästpass är att fastställa hästens identitet, säkerställa att läkemedel inte hamnar i våra livsmedel och vara ett hjälpmedel för att begränsa spridningen av smittsamma sjukdomar.
  • Du som redan har ett pass till din häst behöver inte skaffa ett nytt.
  • Om hästen saknar pass kan du bli åtalad.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.