Foto: SVT

Rosenlundsmördaren ville döda annan person

Uppdaterad
Publicerad

Det var ytterst nära att 28-åringen även dödade en annan man på Rosenlund bara några timmar innan han högg ner den 20-åriga kvinnan.

Den 28-årige mannen har uppgett i förhör att han hållit sig vaken i en veckas tid innan mordet och tagit droger som bensodiazepiner och amfetamin.

Det visar förundersökningen som SVT Nyheter Jönköping tagit del av.

Rosenlundsmordet

Bara några timmar innan mordet hade han hamnat i konflikt med en man som var på fest i lägenheten där sedan den 20-åriga kvinnan hittades knivhuggen.

När mannen gick plockade 28-åringen upp en kökskniv och följde efter honom. Han uppger i förhör att syftet var att döda mannen.

En bekant till 28-åringen lyckades dock övertala honom att återvända till lägenheten.

Den mordmisstänkte mannen har även berättat i förhör att han ”fick ett flip att han skulle döda” och att han pratat med en kompis om att han skulle döda någon. 

Enligt Anders Brokelind, kammaråklagare, är 28-åringen inte delgiven någon brottsmisstanke för den händelsen.

– Det han säger kan vara ett sätt att fokusera på något annat, men det kommer komma fram vid förhandlingen. Uppgifterna är åberopade, säger han.

Erik Norman, 28-åringens advokat, har motsatt sig brottsrubriceringen mord och menar att hans klient istället gjort sig skyldig till dråp när han dödade den 20-åriga kvinnan.

– Han har sagt det här i sin förvirring, säger han om uppgifterna att 28-åringen velat döda mannen.

Hade det varit dråp om han slutfört brottet när han gått efter någon med en kniv i syfte att döda?

– Detta är en kontrovers som uppkommer mellan två personer båda kraftigt påverkade av droger och det har ingen betydelse för vad som händer i nästa skede, säger Norman.

Men är det överlagt i och med att han sagt att han ville döda någon?

– Det låter lite överlagt, men han är inte åtalad för det. Den andra killen har heller inte gjort någon anmälan på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet