Thorbjörn Hammerth, Vätterhems vd. Foto: Eva Unosson/SVT

Socialbidragstagare kommer få hyra lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala fastighetsbolaget kommer nu godkänna hyresgäster med försörjningsstöd. Samtidigt tar Vätterhem bort näringslivsförturen.

Det meddelade Vätterhem under torsdagen. Enligt Thorbjörn Hammerth, vd, genomför fastighetsbolaget ändringen eftersom samhället förändrats.

– Det finns en stor grupp människor som lever på bidrag och som inte går att förbise. Och det främjar även integrationen, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Tidigare har socialtjänsten haft en förturslista som fastighetsbolaget nu till stor del tar bort. Den behålls bara för de mest ömmande fallen.

Utnyttjat förturen

Näringslivsförturen på lägenheter försvinner också. Där fick företagare som ville etablera sig i Jönköping förtur på lägenheter.

Men enligt Thorbjörn Hammerth har många utnyttjat förturen endast för att få en lägenhet i centrala Jönköping och inte velat bo på exempelvis Råslätt.

Inför poängsystem

Fastighetsbolaget inför även ett poängsystem där lägenhetssökande premieras beroende på hur länge de stått i kö hos Vätterhem eller hur länge de bott i en av bolagets hyreslägenheter.

I dag står 9000 lägenhetssökande i kö hos Vätterhem. Väntetiden på en lägenhet i centrala Jönköping är två till tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.