Från hästshowen i Globen. Nästa år får Elmia nationella stortävlingar. Foto: JESSICA GOW / TT

Stor hästshow på Elmia nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-30 oktober nästa år arrangerar fyra toppnamn inom svensk ridsport ett stort evenemang på Elmia i Jönköping. Förutom nationella tävlingar i hoppning och dressyr blir det auktioner, shower och mässa.

Bakom evenemanget står Jan Olof Wannius, Sylve Söderstrand, Lisen Bratt Fredricsson och Anna Bråkenhielm. De har bildat bolaget Scandinavian Horse Show AB.

– Elmia är för mig en självklar plats att ha ett hästevenemang med inriktning på att visa hela bredden i svensk ridsport. Vi i gruppen vill göra något riktigt bra för svensk ridsport, svenska ryttare, ägare och uppfödare, säger Jan Olof Wannius i en kommentar.

Evenemanget ska bli en stor branschträff för svensk ridsport.

– Det finns inget så här stort breddarrangemang inom svensk ridsport. Elmia blir perfekt med allt under ett tak, säger Lisen Bratt Fredricsson, som är tidigare landslagsryttare med två OS bakom sig.

Tävlingar på 1990-talet

Men det här med ridsport är inget nytt för Elmia.

– På 90-talet hade vi tävlingar här i det som då kallades Nordisk häst. Det finns en god känsla för Elmia i Ryttarsverige, säger Peter Scott, som är kommersiell chef på Elmia.

Tävlingsprogrammet innehåller klasser från ponny och upp till senioreliten både i hoppning och dressyr. Tävlingarna kommer att hållas i mässhallarna A och B.

– Vi siktar på att göra en riktig hästfest, säger Peter Scott.

Tusentals besökare

Hur många besökare räknar ni med under dessa fem dagar?

– Det har vi inte riktigt hunnit diskutera, men vi har förstått att det finns ett stort intresse. Hästsporten räknas ju ofta som den nästa störts idrotten i landet efter fotbollen. Så det kommer bli många tusen, säger Peter Scott.

Och arbetet med att komma till skott har gått oerhört fort. Det är bara en månad sedan som ridsportskvartetten kontaktade Elmia.

– Vi är ett gäng som känner varandra väl och vi är bra på att få saker gjorda. Det roliga är att vi är en 40-talist, en 50-talist, en 60-talist och en 70-talist, säger Lisen Bratt Fredricsson.

Bra för Jönköping

Tanken är att Elmia Scandinavian Horse Show ska bli årligen återkommande och Lisen Bratt Fredricsson tror att evenemanget kommer att få stor betydelse för hästsporten i Jönköpingsområdet.

– Det är roligt för de unga att komma nära ett stort evenemang. Vet själv hur viktigt det var för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.