Johan Nissinen och Anne Karlsson har kampanjat för Sverigedemokraterna i Jönköping. Foto: SVT/TT

Två sverigedemokrater misstänks för förskingring

Uppdaterad
Publicerad

Två toppolitiker från Sverigedemokraterna misstänks ha förskingrat hundratusentals kronor, avslöjar Aftonbladet. Riksdagsledamoten Johan Nissinen och partistyrelseledamoten Anne Karlsson, har polisanmälts.

–  Rubriceringen är förskingring, säger Niclas Abrahamsson vid enheten för bedrägeribrott hos Jönköpingspolisen till Aftonbladet.

Både Johan Nissinen och Anne Karlsson har kampanjat för Sverigedemokraterna i Jönköping. Johan Nissinen är för tillfället riksdagsledamot och suppleant i Europarådets svenska delegation. Anne Karlsson är ledamot för SD i kommunfullmäktige i Värnamo.

Nu är de båda partikamraterna polisanmälda, skriver Aftonbladet. Anmälan ska ha lämnats in av en partikamrat från Jönköpings distrikt.

På en dålig telefonledning från Etiopien säger Johan Nissinen så här:

– Det finns ingen substans i dessa anklagelserna, det är bara någon som vill jävlas och skada partiet.

Flera hundra tusen kronor

Enligt Aftonbladet handlar anmälan om oklarheter i bokföringen. Totalt handlar det om en förskingring på mellan 300.000 och 400.000 kronor från Jönköpings distriktskassa. Enligt P4 Jönköping, som hänvisar till en källa med insyn i partiet, ska Anne Karlsson ha tagit ut 20.000 kronor i månadslön utan att det tagits beslut i styrelslen om detta. Totalt handlar det om 280.000 kronor. Hon ska även ha låtit partidistriket bekosta en resa till valvaka med hotellnatt tillsammans med nära anhörig utan beslut i styrelsen.

Johan Nissinen ska ha låtit partidistriktet ha bekostat hans personvalskampanj inför valet och även en privat bilskatt ska ha betalats av distriktets kassa, enligt uppgifter till P4 Jönköping.

– Rubriceringen är förskingring och en förundersökning är inledd, mer än så tänker jag inte säga just nu, säger Niclas Abrahamsson vid enheten för bedrägeribrott hos Jönköpingspolisen till Aftonbladet.

Johan Nissinen menar att distriktets årsmöte gav ansvarsfrihet och att det inte finns någon grund till polisanmälan.

– Det är inget konstigt att de inleder en förundersökning. Jag tror inte att det kommer att leda någonstans eftersom årsmötet har gett ansvarsfrihet, säger han.

”Det är aldrig roligt”

Anne Karlsson skriver i en kommentar till Aftonbladet att den tidigare styrelsen i distriktet har blivit beviljad ansvarsfrihet vid samtliga årsmöten.

Samuel Godrén, gruppledare för SD i region Jönköpings län kommenterar polisanmälan så här:

– Den som har anmält detta har inte trätt fram, så vi får avvakta polisutredningen. Men det går ju inte utesluta att det finns grund för detta eftersom de var ordförande respektive kassör och då hade de ju kontroll över ekonomin. Men i nuläget går det varken säga ditt eller datt.

SVT Nyheter Jönköping har sökt Anne Karlsson för en kommentar, men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.