Foto: SVT

Tvål ska förbättra vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Kampanj för renare vatten och bättre miljö på kommunens badhus. I Jönköpings kommun är det fortfarande ett problem att många skippar duschen innan de hoppar i plurret.

Nästa vecka startar en riksomfattande kampanj på landets badhus. Syftet är att få fler att duscha innan de hoppar i bassängen, bubbelpoolen eller sätter sig i bastun.

– Vi har fortfarande problem med att människor inte tvättar av sig före badet, berättar Per Nygren, chef för baden i Jönköpings kommun.

Det finns sen tidigare skyltar på badhusen i kommunen där de som ska bada uppmanas att tvätta sig innan de badar i bassängerna. För att förenkla och förbättra för badgästerna så har kommunen nu också installerat tvålautomater i duscharna, i alla kommunens badhus. Det gäller inomhusbaden på Rosenlund, Råslätt och i Norrahammar.

Lagom till sportlovet

Kampanjen ”Före!” som ska ge renare bad och bättre miljö är gemensam för badhus i hela landet och i Jönköping sammanfaller starten med sportlovet.

– Det är ett bra tillfälle att köra igång kampanjen när vi har extra många badgäster, tycker badchefen Per Nygren.

Kommunen tar vattenprover regelbundet och vattnet analyseras för att bland annat kontrollera bakteriehalten.

– Vi har ett bra vatten idag, men vi vill att det ska bli ännu renare och det blir det om alla badgäster duschar och tvättar sig med tvål, före badet.

Enligt Per Nygren så betyder renare vatten också en bättre miljö i stort eftersom man då inte behöver rena bad vattnet lika ofta och på så vis kan använda mindre kemikalier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.