Foto: SVT

Utredde inte elevs situation – utsattes för våld

Uppdaterad
Publicerad

En grundskola i Gislaveds kommun polisanmälde att en elev blivit fasthållen och slagen av flera andra elever – men får nu kritik från Skolinspektionen i ett beslut för att inte har gjort tillräckligt.

Eleven som har farit illa har blivit utsatt för kränkningar, hot och våld under flera år och skolinspektionen menar att skolan borde agera tidigare och mer tydligt.

Enligt myndigheten hade skolan redan fått signaler om att eleven kunde vara utsatt för kränkningar sedan flera månader tillbaka, men någon grundlig utredning av elevens situation gjordes aldrig.

Fick uppsöka sjukvård

Efter att den utsatta eleven blev misshandlad så svårt att eleven behövde sjukhusvård konfronterade vårdnadshavare rektorn men fick som svar att de väntar på polisutredningen innan de kan göra något. Och skolan tog enligt skolinspektionens beslut inte kontakt med gärningsmännens vårdnadshavare trotts att det gjorts en polisanmälan.

Tre åtgärder

I sitt beslut skriver skolinspektionen att de förväntar sig att skolan och kommunen åtgärdar problemen på tre specifika sätt.

Skolan ska ha en fungerande rutin för hur personal anmäler till rektorn och rektorn anmäler till kommunen när någon behandlas kränkande.

Skolan ska utreda ärendena skyndsamt när det handlar om kränkande behandling.

Skolan ska säkerställa att rätt åtgärder sätt in när en kränkande behandling upptäcks.

Eleven som utsattes har nu lämnat skolan och går i en annan skola istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.