Foto: SVT

”Vi kan inte se busstiderna”

Uppdaterad
Publicerad

Synskadade protesterar mot otydliga informationstavlor på Jönköpings busshållplatser.

På de större busshållplatserna i Jönköping finns informationsskyltar som visar hur långt det är kvar tills nästa buss avgår. Idag är dock flera av tavlorna överklistrade med en lapp med budskapet: ”För tillfället ser ni inte texten på skylten – vi ser den aldrig!”

– Genom att blockera tillgången till information på samma sätt som Jönköpings Länstrafik gör för personer med synnedsättning vill vi uppmärksamma allmänheten om den diskriminering som vi utsätts för när JLT aktivt väljer att göra informationen mer otillgänglig, säger Linus Forsberg, ordförande för Unga Synskadade Syd, som ligger bakom aktionen.

Gamla skyltarna bättre

Tidigare hade Länstrafiken tydliga skyltar där siffrorna lyste gula – tydligt och bra, tyckte man från US Syds sida. Men nu har de flera av de gamla skyltarna ersatts av nya där texten är mindre, och dessutom står skrivet med svart text mot en grå bakgrund. Från handikapporganisationens sida är man mycket kritisk till förändringen:

– När vi lyfte fram problematiken som vår målgrupp upplever med JLT:s ”nya” skyltar fick vi ett mail där de bland annat skrev ”Vi upplever att skyltarna har god läsbarhet” vilket vi tycker är väldigt märkligt då det är vi som är experterna när det gäller vad som fungerar/inte fungerar när man har en synnedsättning, säger Linus Forsberg, ordförande för US Syd, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.