Bluffakturor ska stoppas med höjda avgifter

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsverket har föreslagit en avgiftshöjning av ansökningsavgiften för stämning.

– För låga avgifter kan leda till att man får fler oseriösa tvister och jag tror att om man höjer avgifter kan det verka avhållande på den typen av tvist, säger Agneta Kornstrand som är chefsjurist på Domstolsverket.

Vi har tidigare rapporterat att Forsgårds åkeri i Habo, tillsammans med hundratalet andra företag, stämts av ett och samma bolag för obetalda fakturor. Forsgårds åkeri hävdade att de inte beställt den internetannons som de fick en faktura på närmare 3000 kronor för, och bestred därför den. Säljbolaget svarade med en stämning som ledde till förlikning.

SVT granskar försäljningsmetoder

”Lättförtjänta pengar”

– Det är ju väldigt obehagligt för oss att bli stämda. Det har vi aldrig blivit tidigare. De flesta som vi pratat med säger efteråt att de betalade fakturan. De orkade inte med det helt enkelt trots att de visste att de inte beställt något. Det är nog väldigt lättförtjänta pengar, säger Ingalill Forsgård på åkeriet i Habo

– Men nu föreslår vi en höjning av den nuvarande ansökningsavgiften på 450 kronor för ett tvistemål till mellan 1900 och 2850 kronor, berättar Agneta Kornstrand och tillägger att förslaget är skickat till regeringen.

”Tror inte att det kommer att hjälpa”

Men Ingalill Forsgård tror inte att avgiftshöjningen kommer att stoppa oseriösa aktörer.

– De tjänar så mycket pengar, för dem är det låga summor. Det måste till något annat för att man inte ska kunna utnyttja stämning som en utpressning, säger Ingalill Forsgård.

– Ja det är klart att om det här var den enda aspekten vi behövde beakta när vi bestämde avgiften så skulle man vilja ha ännu högre avgifter, och det finns ju även andra skäl för att ha höja avgifter. Men det är väldigt vikigt att avgifterna inte blir för höga, för det ska inte avhålla alla de medborgare som har ett berättigat krav och som måste få sin sak prövad, säger Agneta Kornstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet