Ebba Busch Thor nominerades av Jönköping och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Tisdag kväll enades Kristdemokraterna i Jönköpings och Kronobergs län om att nominera Ebba Busch Thor som ny partiledare. Därmed leder hon stort inför partiledarvalet.

Jakob Forssmed från Huskvarna slogs ut i rösträkningen.

Jönköping är det största KD-distriktet. Hittills har 15 distrikt, samt ungdomsförbundet, nominerat Ebba Busch Thor medan tre har nominerat Jakob Forssmed. De 26 partidistrikten har fram till torsdag på sig att nominera sina partiledarkandidater. Sedan tidigare har Kalmardistriktet också nominerat Ebba Busch Thor.

Kampen om KD-posten

”Hon är bäst lämpad”

– Det blev 10-3 till Ebbas fördel och jag tycker att Ebba har de egenskaper och den kompetens som krävs för att vara partiledare. Hon är en skarp debattör, en erkänt skicklig förhandlare och har en otroligt kommunikativ förmåga. Hon är den som är bäst lämpad att fullfölja det förnyelsearbete som Göran Hägglund har påbörjat, säger Jönköpings distriktsordförande Andreas Carlson och fortsätter:

– Många lyfte under mötet fram de egenskaper och den kompentes Jakob Forssmed har och de som inte röstat på honom lyfter fram de positiva egenskaper han har, och vi ser honom som en framträdande politiker som får ta ett tungt ansvar och som få ha en plattform när han sitter i riksdagen.

– Med det sagt är det distriktsstyrelsens och min uppfattning att Ebba har ett brett stöd i disktriktet.

Var det en given utgång, att det skulle bli Ebba Busch Thor?

– Det är aldrig något som är givet. Vi hade en bra diskussion där vi talade om de egenskap och kompetenser som kandidaterna har.

Nominerades även i Kronoberg

I Kronoberg var resultatet betydligt jämnare med 97 röster till Ebba Busch Thor mot 75 till Jakob Forssmed.

”Ebba har en fantastisk förmåga att väcka entusiasm och få människor intresserade av vad Kristdemokraterna står för” säger distriktsordförande Eva Johnsson i ett pressmeddelande.

– Hon har presenterat en tydlig vision och agenda som vi tror är helt rätt för partiet.

Distriktsstyrelsen nominerade samtidigt Forssmed till förste vice ordförande.

Partiledaren väljs 25 april

Under onsdagen kommer besked från det andra och tredje största distriktet, Stockholms län och Skåne.

Partiledaren ska väljas av 274 ombud vid partiets extrainsatta riksting den 25 april. Med sina hittills 15 vunna distrikt har Busch Thor stöd av 140 ombud – hon har alltså redan säkrat en majoritet. Forssmed hamnar på 27.

Men än är det inte helt klart; valberedningen behöver inte föreslå den kandidat som har flest nomineringar.

– Vi har fler kriterier, men det är klart att distriktens nomineringar väger tungt, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

Distriktens nomineringar

Distrikt som nominerat Ebba Busch Thor:

Norrbotten

Värmland

Kalmar

Uppland

Västmanland

Gotland

Östergötland

Södermanland

Västra Götaland Östra

Västra Götaland Västra

Västernorrland

Blekinge

Jönköping

Stockholms stad

Kronoberg

Distrikt som nominerat Jakob Forssmed:

Halland

Göteborgs stad

Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet