Foto: Krisin Renulf/SVT

Förfrågningar strömmar in till Grennaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter beslutet om att stänga Lundsberg så har riksinternatet Grennaskolan fått emot flera förfrågningar från oroliga föräldrar.

– Många föräldrar ringer från Lundsberg och vill flytta sina barn, vi kommer att ha en första informationsträff redan i morgon, säger skolchefen på Grennaskolan Mats Almlöw

– Som det ser ut kan vi ta emot 60-70 elever beroende på kön eftersom vi har separerade elevhem.

Lundsbergs skola

Mats Almlöw vill själv inte ge några direkta kommentarer till stängningen då han inte satt sig in i skolinspektionens motiveringar.

– Jag har inte hunnit läsa och kan inte uttala mig, men uppenbarligen har man sett saker som är så pass allvarliga att man väljer att stänga skolan.

”Vi tål att granskas”

Mats Almlöw känner nu en oro för att blickarna åter ska riktas mot alla landets riksinternat. Han säger dock att han känner sig trygg med sin verksamhet.

– Vi tål att granskas. Här förekommer ingen kamratuppfostran eller penalism.

Ni har ju tidigare fått kritik av skolinspektionen efter anmälningar från före detta elever.

– Ja, och när vi fick den kritiken undrade vi alla om vi hade blandats ihop med andra skolor. Ingen kände igen sig. Visst fanns det saker vi brast i, men vi fick i slutändan inte någon kritik om att det förekom penalism.

– Det jag reagerar på i detta är att vi alltid jämförs om det händer något på en annan skola. Enda gången vi träffar de andra skolorna (Lundsberg och Sigtuna) är när vi har idrottsutbyte. Alla tror att vi är samma familj men så är det inte, vi lever var sitt liv.

”Inte märkt några övergrepp”

Även eleverna Signe Unéus och Hanna Diaz Lundvall som går på Grennaskolan går i god för att det inte förekommer någon penalism på Grennaskolan.

– Vi har inte märkt av några övergrepp här, säger de.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet