Glömda Andrébilder blev utställning

Uppdaterad
Publicerad

De befarade att bilderna var borta för alltid men av en slump upptäcktes det att Grenna museum själva, i en bortglömd låda i källaren, hade flera unika diabilder från Andrés luftballongsexpedition. Bilderna, som är tagna av Axel Stake, blev en helt ny utställning som invigs på lördag.

 – När vi gick ut med det här fyndet blev det ett otroligt intresse medialt och från allmänheten, säger musiechef Håkan Jorikson. Det var därför vi satte upp den här utställningen. Vi skulle egentligen haft en annan. Det är häftigt, det är jätteroligt att kunna visa det här materialet nu.

Diabilderna har framkallats och sitter på väggarna men besökarna kan också se de unika orginalnegativen. Bilderna blandas med föremål för att besökaren ska få en minnesvärd upplevelse.

– Vi vill ge en känsla av mångfald kring den här expeditionen, säger Håkan Jorikson. Det kanske finns de som tycker att det här med Andrés expedition är uttjatat men han är en märklig figur som poppar upp varje år och det händer något nytt omkring honom, som det här till exempel. Jag undrar vad det blir nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.