Judisk musik ska väcka eftertanke

Uppdaterad
Publicerad

I helgen håller Svenska kyrkan i Jönköping en konsert tillsammans med den judiske artisten Salomon Helperin. Ett samarbete som kyrkan menar är angeläget idag när antisemitismen breder ut sig.

– Samarbete och samtal mellan olika religioner måste vara angeläget och intressant i den tid som vi lever i, säger Hans Boeryd kyrkoherde i Svenska kyrkan i Jönköping.

Salomon Helperin spelar Shofar som enligt den judiska traditionen ska väcka människor till eftertanke. Och det är just det som Svenska kyrkan vill göra när de i helgen arrangerar en konsert och en musikgudstjänst med huvudsakligen judisk musik.

Svensk-jude

– Musiken är ju det språk som fungerar mellan människor och gud, säger Salomon Helperin.

Som frilansande musiker och andra generationens svensk-jude har Salomon Helperin ibland stött på problem när det kommer till att garantera hans säkerhet i samband med konserter.

Försiktig

Han tycker egentligen inte att läget förvärrats i och med den senaste tidens terrordåd i Paris och Köpenhamn. Men han var ändå försiktig när han checkade in på hotellet i Jönköping.

– Jag sade till dem att ingen får gå in på mitt rum, ingen får städ mitt rum, säger han.

Varför sade du så?

– Jo, för att förhindra att någon kommer in. Då är chansen mindre att det händer något, säger Salomon Helperin.

Vemod och glädje

Tillsammans med två körer från Jönköping ska Salomon Helperin framföra musik och andra inslag på både svenska, hebreiska och jiddisch. Och han liknar den judiska musiken med det judiska folkets historia.

– Det är en blandning av vemod och glädje. Genom olika umbärande genom olika tider har det funnits. Mitt i lägret i Auschwitz kunde fångarna skämta för att överleva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.