Brandlarm inte kopplat till SOS

Uppdaterad
Publicerad

Junkaremålsskolans brandlarm i gymnastikbyggnaden är inte kopplat till SOS. Det berättar räddningsledaren Bertil Fång.

När branden utbröt i Junkaremålsskolan vid 09:30 på torsdagförmiddagen så var det ett vanligt utrymningslarm som utlöstes. Larmet är inte vidarekopplat till någon bevakningscentral utan syftar bara till att få ut människor så snabbt som möjligt ur lokalen.

– Det är väldigt vanligt att skolor har den här typen av larm som inte är vidarekopplat till SOS eller något annat bevakningsföretag. Det finns också flera skolor som inte har något larm alls, berättar Bertil Fång som är räddningsledare i Tranås.

Han menar att det här inte är bra och att skolor bör se över sina larm.

Se över larm

I Tranås kommun är det Junkaremålsskolan gymnastiklokal och köket som inte är vidarekopplat till SOS. Dessutom saknas SOS-larm i Hubbarpsskolans gymnastiklokal och Sommenskolans gymnastiklokal och kök. Marieborgs Folkhögskola, som bland annat bedrivar SFI-utbildning, saknar automatlarm överhuvudtaget utan har bara utrymningslarm.

Enligt lag är det fullt tillräckligt med utrymningslarm vid skolor för att i första hand få ut människor. Det är upp till varje kommun att besluta om hur omfattande larmen ska vara.

Polisen gick under fredagen ut med uppgifter om att man inte tror att det handlar om en anlagd brand. Den tekniska undersökningen visar på ett elfel i byggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.