Polisens nya vapen mot farliga bilar

Publicerad

I Småland finns tretton nya polisbilar som är utrustade med ett system som kan kontrollera registreringsskyltarna på alla fordon.

På bara en halv sekund matchas registreringsskylten på fordonen med Transportstyrelsens vägtrafikregister. Detta för att kontrollera att bilen är skattad, försäkrad eller besiktigad.

– Om vi får indikation på att det är körförbud så stoppar vi bilen och kontrollerar fordonet, säger Rolf Högberg trafikpolis i Jönköping.

Inga kontrollmärken

Polisen har tidigare kunnat kontrollera fordonen med hjälp av kontrollmärket men den 1 januari 2010 togs märket bort efter ett beslut av regeringen.

– Sedan kontrollmärket försvann har vi inte haft något enkelt sätt att kontrollera fordonen. Vi har i stället fått kontrollera ett fordon i taget, man hinner inte med så många då, säger Rolf Högberg.

Totalt finns det hundra sådana här polisbilar i landet. I Småland finns det totalt 13 – fem i Jönköpings län, fyra i Kronobergs län och fyra i Kalmar län. Tanken är att alla polisbilar ska ha denna utrustningen i framtiden.

Fyra bilar

Rolf Högberg och hans kollegor har än så länge bara varit ute med den nya bilen några få gånger. Men än så länge är det förvånansvärt få som kör omkring med fordon som har körförbud, enligt Rolf Högberg.

– När vi kontrollerade runt 800 bilar så var det kanske fyra stycken som vi stoppade. Jag trodde faktisk att det skulle vara fler som fuskade. De som vi har stoppat har slarvat med besiktningen eller med att betala skatten, men de kommer inte undan i dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.