Foto: Hans Lindblom

Fortsatt stopp i tågtrafiken runt Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Kaoset i tågtrafiken runt Ånge fortsätter under torsdagen och förmodligen i flera dagar till.

Det är fortsatt totalstopp mellan Ånge och Östersund, Sundsvall och Ånge och mellan Ånge och Ljusdal efter en brand och två urspårningar på onsdagen.

Tågtrafiken mellan Ånge och Östersund, som stoppades efter en brand i ett godståg, beräknas vara i gång igen klockan 14 på torsdag. Men stoppen på grund av de två urspårningarna tros vara i flera dagar till.

Tågurspårning Alby

Solkurvor vid olycksplatsen

Den mindre urspårningen vid Stöde ska vara åtgärdad den 14 juli. Det har konstaterats att det fanns solkurvor vid olycksplatsen. En solkurva är en lokal sidoförskjutning av ett spår på grund av solvärmen.

Den 7 juli rapporterades en solkurva på sträckan som åtgärdades den 8 juli. Efter det har Trafikverket besiktigat sträckan två gånger om dagen och sänkt hastigheten. En halvtimme innan tåget spårade ur besiktigades banan utan att några tecken på solkurvor kunde ses, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Haverikommissionen ska undersöka

Det finns ännu ingen prognos för när trafiken vid den andra urspårningen vid Alby på sträckan Ånge-Ljusdal kan vara i gång igen. Vagnarna får inte röras innan haverikommissionen undersökt olycksplatsen vilket sker under torsdagen.

– Uppröjningen av de båda olycksplatserna kommer dessutom att påverka varandra eftersom det rör sig om resurskrävande insatser, säger Lars Edström vid Trafikverkets pressjour till SVT Mittnytt.

Enligt obekräftade uppgifter till SVT kan en defekt axel på en av vagnarna ha orsakat urspårningen.

Buss ersätter

Stoppen drabbar framför allt godstrafiken till och från övre Norrland. Mycket av persontrafiken ersätts av bussar, uppger Trafikverket.

– Eftersom det är så stora störningar är det viktigt att den som köpt biljett och tänker resa kollar med respektive bolag hur man ersätter resan, säger Lennart Helsing vid Trafikverket till SVT Mittnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågurspårning Alby

Mer i ämnet