Naturvårdsverket ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverkets delegering av besluten om skyddsjakt, på till exempel varg, till berörd länsstyrelse ifrågasattes i samband med vargsymposiet i Vålådalen idag.

Det är professorn vid den juridiska fakulteten vid Uppsala universitet, Jan Darpö, som menar att delegeringen av skyddsjaktsbesluten inte kommer att accepteras av EU.

– Delegeringen betyder att besluten inte går att överklaga till domstol, konstaterar Darpö.

Vargsymposium 2014

På senare tid har flera naturvårdsorganisationer förhalat skyddsjaktsbeslut genom att överklaga, den möjligheten begränsas av delegeringen.

– Naturvårdsorganisationerna är utestängda och kommer inte längre än till Naturvårdsverket enligt de här reglerna och det strider mot EU-rätten, säger Jan Darpö och fortsätter:

– Problemet är att frågan inte kan gå till domstol och då kan EU-domstolen inte bli tillfrågad.

Jan Darpö menar att EU-kommissionen kommer att inleda ett överträdelseärende i den här frågan om inte Sverige ändrar reglerna.

– Går det hela vägen kommer de att hävda att det strider mot EU-rätten och då får vi ändra ändå, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargsymposium 2014

Mer i ämnet