Posten i Ånge läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

ÅNGE Postens paketterminal i Ånge läggs ned och minst 70 postanställda förlorar jobbet. Totalt berörs omkring 130 personer.

Postens koncernledning har fattat beslutet att lägga ner terminalen senast 2014. Totalt berörs 130 personer av beslutet. Den verksamhet som idag bedrivs vid paketterminalen i Ånge flyttas till Sundsvall, Östersund, Umeå och Luleå.

Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson fick beskedet tidigt i morse.

Postterminalen i Ånge

– Jag blev uppringd strax efter sju på morgonen av Posten och fick beskedet.

Jobb för unga försvinner

Ångebon Peter Waiswa har engagerat sig i kampen för posten i Ånge. Han är mycket besviken och uppgiven när SVT Mittnytt ringer upp.

– Det är bedrövligt, suckar han.

– Framför allt drabbar det här ortens unga som haft möjlighet till extrajobb och kanske även fast jobb längre fram. Det är viktigt för en ort som Ånge, för att kunna behålla de unga i kommunen, fortsätter Peter Waiswa.

– Nu ser det mörkt ut. Mycket mörkt ut.

Paketterminalen har tillsammans med SJ varit den stora och viktiga arbetsgivaren i Ånge i decennier. Den har funnits på orten sedan mitten av 60-talet, men den har samtidigt varit nedläggningshotad vid flera tidigare tillfällen.

Framtiden försvann

Annelie Waiswa är 19 år och Ångebo. Hon jobbar på Postterminalen. Där har även hennes mamma och pappa moster och syster jobbat och för henne och många andra unga som pluggar har det varit ett utmärkt extraknäck.

Tills nu.

– Jag hade ju tänkt jobba här i alla fall några år. Min framtidsplanering försvann nu. Men värst är det för väl dom som jobbat här ännu längre. Dom kanske måste flytta för det finns ju inga andra jobb här.

– Det kommer att gå nedför för Ånge nu. Det här drabbar ju inte bara oss. Det drabbar skolorna och matbutikerna också, det är som en ond cirkel tror jag.

Ny struktur

Nedläggningen är en del av Postens arbete med en ny terminalstruktur. Antalet medarbetare i Sverige kommer att minska med drygt 500 under en fyraårsperiod. Nu närmast sker förhandlingar med de fackliga organisationerna.

– Posten Norden har en tradition av att hantera personalförändringar på ett ansvarsfullt sätt, vilket vi kommer att göra denna gång också. När vi de senaste åren anpassat vår personalstyrka till kraftigt minskade brevvolymer har det skett genom naturlig avgång och omställningsprogram som fungerat väldigt bra, säger Lars G Nordström, VD och koncernchef i ett pressmeddelande.

Under ett dygn distrubueras drygt 40 000 försändelser i på terminalen i Ånge, och samtliga transporter sker med lastbil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Postterminalen i Ånge

Mer i ämnet