Fick sälja olagligt potensmedel

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallsföretaget Rectus har sålt olagliga potensmedel för män och företagets ägare stod nyligen inför rätta anklagad för smuggling och brott mot läkemedelslagen. Nu kan SVT Mittnytt berätta att företagaren försörjts med gratis arbetskraft via arbetsförmedlingen.

Företaget har tagit emot flera praktikanter från Arbetsförmedlingen. SVT Mittnytt har varit i kontakt med en flicka i 20-års åldern som nyligen praktiserade på företaget. Hon berättar om en arbetsplats som oblygt utnyttjade möjligheten till gratis arbetskraft. Hon hade fått praktikplatsen anvisad via arbetsförmedlingen och fick ersättningen i form av aktivitetsstöd från försäkringskassan:

-  Det kändes inte alls bra. Jag tog emot kunder, skrev mail och paketerade piller. Jag upplevde mig utnyttjad, berättar den drygt 20-åriga flickan för SVT Mittnytt.

Illegala mediciner

Ägaren i rätten

Hon valde att lämna arbetsplatsen redan efter några dagar. Beslutet fattade hon när hon insåg att företaget dessutom sysslade med illegal försäljning av läkemedel.

– När ägaren försvann för att gå på sin egen rättegång förstod jag att det var helt galet, berättar hon för SVT Mittnytt. Då ville jag inte vara med längre.

Företagaren heter Christer Svedin och sysslar med import och försäljning av hälsopreparat från Kina. En stor produkt är potensmedel som direktimporteras och säljs vidare till butikskedjor och enskilda kunder.

Nyligen åtalades han för att ha importerat 17 000 piller som i Sverige går under beteckningen Man Potential, ett preparat som nyligen visat sig innehålla verksamma substanser som sildenafil och tadalafil. Ämnen som är verksamma i registrerade läkemedel som Viagra. Företagaren åtalades för smugglingsbrott och brott mot läkemedelslagen.

”Jag är oskyldig”

För SVT Mittnytt medger Christer Svedin att han sålt minst 200 000 piller.

– Jag har inget att dölja och anser mig helt oskyldig. Jag hade ingen aning att Man Potential innehöll läkemedel. Det berättade aldrig våra kinesiska leverantörer, säger han till SVT Mittnytt.

Samtidigt har dock företaget lovat att Man Potential är ett effektivt piller av kinesiska örter: ”Man potential är en lusthöjare som ger mannen maximal möjlighet att prestera och orka mer med en erektion som sitter i över 24 timmar.”

Nytt piller

Ett åttapack kostar 500 kronor.

– Efter rättegången har vi slutat med Man Potential, säger ägaren som också berättar att han nu säljer ett ”garanterat lagligt” piller som heter Super Man.

De praktikanter som fått sina platser på företaget har sysslat med försäljning av det illegala läkemedlet Man Potential. De har tagit emot kundförfrågningar, skrivit fakturor och paketerat om piller.

– Känns inte bra, säger praktikanten till Mittnytt. Man hoppas att praktiken ska leda till jobb inte att man skall hamna i sånt här. Även om jag bitit i hop skulle jag aldrig ha fått på det stället. Aldrig.

Saknar kollektivavtal

Arbetsförmedlingen uppger att man kontrollerade företaget innan man skickade dit praktikanter. Facket anser att det är ett olämpligt företag eftersom det saknar kollektivavtal men arbetsförmedlingen gav ändå klartecken.

– Att det inte finns kollektivavtal räcker inte. Vår arbetsgivarkontroll visade inga skatteskulder eller oegentligheter och då hade vi ingen anledning att säga nej, säger sektionschefen vid arnbetsförmedlingen, Peter Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegala mediciner

Mer i ämnet