Ett 50-tal personer på väg in i Sundsvalls tingsrätts sal 3. Foto: Håkan Sjöström

Smugglarna nekar

Uppdaterad
Publicerad

En sen häktestransport gjorde att den stora smuggelspriträttegången kom igång nästan 45 minuter senare än planerat – men nu är huvudförhandlingen igång. De åtalade nekar till det mesta.

Åklagaren, Tomas Persson från internationella åklagarkammaren i Stockholm, inledde med sina gärningspåståenden mot de misstänkta.

Han tecknade en bild av smugglingsverksamheten där flera av de åtalade i härvan åkt till Tyskland på smugglingsresor med olika lastfordon och där man handlat så mycket alkohol man kunnat ta med sig i bilarna.

Smuggling i Storlien

Till tullarna har man förklarat att alkoholen var avsedd för fester, bröllop etcetera.

Depåer

Alkoholen har sedan förts till de olika omlastnings- och lagerdepåerna i bland annat Sundsvall och Ånge.

I Storlien slutar spåren – i utredningen. Men med allra största sannolikhet inte i verkligheten. Stora mängder tros ha förts vidare över gränsen in i Norge.

De inblandade har haft olika roller i nätverket – en del har enbart agerat chaufförer, andra har planerat och lett smugglingen i ett par eller flera led.

Ångebo

Ett par av dem har hjälpt till med omlastningarna, medan andra har sålt alkoholen vidare i viss uträckning även till privatpersoner.

Åtalsrubriceringarna handlar bland annat om olovlig försäljning av alkohol, grovt brott, där en 34-årig Ångebo står i fokus. Han anklagas för att fört in närmare 40 000 liter öl, runt 15 000 liter vin och omkring 3 000 liter sprit i Sverige illegalt. Alkohol som i huvudsak smugglats vidare till Storlien, men del av partierna har också sålts vidare till köpare i Ångetrakten.

Nekar

Hans 32-åriga sambo anklagas för medhjälp.

Både mannen och kvinnan nekar i huvudsak till brottsmisstankarna.

En 33-årig skåning misstänks för hantering av ungefär samma mängder alkohol, men då i ett tidigare led i distributionskedjan. Även han nekar och skyller på Ångebon.

Ångebon krävs på runt 641 000 kronor i skadestånd för sin brottsliga verksamhet.

Norrman

En 48-årig norrman har enligt åklagaren hanterat och sålt över 31 500 liter öl, 13 300 liter vin och 2 400 liter öl i Storlienområdet. Inte heller han erkänner brott utan hävdar att de omfattande beslagen av alkohol inte tillhör honom.

Det är sammanlagt tio personer som står åtalade på totalt tolv punkter, bland annat grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol.

Men några av de misstänkta är också åtalade för grovt vapenbrott.

Vapenfynd

Det sedan polisen vid tillslaget mot nätverket i slutet av augusti förutom stora mängder smugglad alkohol också hittade en ansenlig mängd illegala vapen i ett garage i Ånge, som fungerat som en av lagringsdepåerna för smugglingen.

Ett av vapnen såldes vidare till en av de åtalade, enligt åklagaren, och skulle levereras i samma veva som polisens tillslag gjordes.

De åtalade nekar alltså och skyller på varandra, och frågan är om åklagaren kommer att kunna visa vilka som gjort vad i härvan.

Rättegången pågår till den 26 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smuggling i Storlien

Mer i ämnet