Norrbotten – det mesta redan känt

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta av budgetförslaget har redan läckt ut. För Norrbottens del handlar det om beskedet om Norrbotniabanan och satsningen på äldreomsorgen som vi tidigare har berättat om.

Idag är hälsominister Gabriel Wikström i Luleå för att presentera regeringens budgetförslag. Han är inte den enda ministern på resande fot idag. Regeringen har skickat ut ministrar litet här och var i Sverige för att berätta om budgetförslaget.

HÄR KAN DU LÄSA ALLT OM HÖSTBUDGETEN.

Tågsatsning

Häromdagen berättade vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att bygget av Norrbotniabanan kan komma igång även om det inte finns något exakt datum för byggstart. Troligt är att den första etapp som byggs den mellan Umeå och Dåva någon mil norr om Umeå. 

Regeringen skriver i budgeten att man avser att inom ramen för nästkommande infrastrukturplan genomföra byggstart av Norrbotniabanan.

Budgeten innehåller också satsningar på äldrevården. Igår avslöjades att det bland annat skulle kunna innebära 260 fler heltidsanställningar i Norrbotten om Kommunals beräkningar blir verklighet.

Försvaret

Försvaret i Norrbotten lär få mer pengar när nu försvarsanslagen ökar med 680 miljoner kronor nästa år och därefter successivt ökar med 1,44 miljarder 2018.

Pengarna ska bland annat användas till ökade kostnader för att köpa och utveckla Jas-plan vilka bland annat finns på F21 i Luleå. De ökade kostnaderna är en följd av att Schweiz bestämt sig för att inte köpa Jas- Gripensystemet av Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.