Nya problem för Avies – har stora skulder

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Avies är i blåsväder igen.Bolaget har stora skulder till Pajala flygplats.

Det estniska flygbolaget Avies har skulder på över en halv miljon kronor hos Kronofogdemyndigheten. Av dessa är bolaget skyldig 402 450 kronor till Pajalas kommunala flygplats.

Många anmärkningar

Det estniska flygbolaget har tidigare kritiserats för bristande säkerhet, bristande rutiner och flera allvarliga tillbud. Nu visar det sig att bolaget dessutom har stora skulder hos kronofogden. Det handlar om drygt 515 000 kronor. 

Avieskritik i Norrbotten

– Skulderna till oss är olika sorters handlingsskulder såsom landningsavgifter, flygbränsle, hangarhyra och incheckning, säger Arnfinn Bönå, flygplatschef i Pajala.

Arnfinn Bönå säger att de själva varit i kontakt med Avies angående skulden och att Avies säger att de ska betala.

– Men det har nu dröjt så länge att vi varit tvungna att gå till kronofogden med det, säger han.

Förlorat förtroendet

Avies flyger fortfarande till och från Pajala och ska fortsätta med det åtminstone fram till oktober i år, alltså resten av upphandlingstiden. Och enligt Arnfinn Bönå så märks det att Pajalaborna tappat en del av sitt förtroende för flygbolaget.

– Man törs inte lita på att flyget går och konsekvensen blir ju att man åker bil och buss istället, vilket betyder sämre trafikutveckling, säger han.

Om Avies kommer att fortsätta att trafikera Pajala efter oktober är enligt Arnfinn Bönå upp tillTrafikverket.

Men vad händer om Avies inte betalar tillbaka skulderna till Pajala kommun?

– Det är en situation som man har svårt att föreställa sig. Om de inte betalar så innebär ju det att de är i konkurs vilket i sin tur betyder att de inte kan flyga, säger Arnfinn Bönå.

Avies meddelar Nordnytt att de eventuellt lämnar en kommentar senare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avieskritik i Norrbotten

Mer i ämnet