Stadsomvandlingen drabbas när LKAB sparar

Uppdaterad
Publicerad

LKAB vill minska kostnaderna för stadsomvandlingarna i Kiruna och Malmberget. Men frågan har inte diskuterats med de ledande politikerna i kommunerna.

I går berättade Nordnytt om malmpriserna som fortsätter att rasa vilket innebär att gruvbolaget LKAB vill sänka sina kostnader för samhällsomvandlingen i Kiruna och Malmberget. Det vill säga omlokaliseringen av Kiruna mot ett nytt centrum österut och av bostäder och samhällsfunktioner i Malmberget till Gällivare.

Hoppas det löser sig

Men det här är något som inte diskuterats ordentligt med de styrande politikerna i Kiruna och Gällivare.

Sparpaket LKAB

– Nej, men vi har inte diskuterat att minska kostnaderna för stadsomvandlingen. Däremot är de ju bekymrade över kostnadsläget och malmpriserna. Och kan de göra stadsomvandlingen billigare har jag inga problem med det, bara det inte blir sämre för oss, säger Kristina Zakrisson(S), kommunalråd i Kiruna.

LKAB har ett ansvar genom ingångna avtal med kommunerna, och enligt minerallagen, att ersätta det som måste rivas på grund av gruvbrytningen.

– Och det ansvaret kommer LKAB ta. Däremot kan vi kanske i vissa delar ta det över längre tid. I Kiruna har vi en deformationsprognos vilket gör att det går lite långsammare. Det minskar också trycket i samhällsomvandlingarna och därigenom kan vi kanske minska kostnaderna, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör vid LKAB.

Det finns frågor där Kiruna kommun inte är helt överens, exempelvis om järnvägen ska dras till nya centrum. Kristina Zakrisson hoppas att malmpriserna har hunnit stiga till dess att den frågan blir riktigt aktuell,  någongång efter 2016.

– Till dess har de säkert pengar igen, hoppas Kristina Zackrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparpaket LKAB

Mer i ämnet