Trafikverket stoppar Avies

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har beslutat att omgående avbryta avtalet med det kritiserade flygbolaget Avies som bland annat flyger på Pajala.

Men en ny lösning är på gång.

Det är klart att flygbolaget Jonair kommer att flyga reguljärt mellan Pajala och Luleå. från och med oktober.  En upphandling som kostar tre miljoner kronor.

– Trafikverket har lovat vatt göra en snabb upphandling för resten av våren och sommaren flygupphandlingar så att det kan lösa sig snart. Trafikverkets beslut att dra in trafiktillståndet för Avies har mitt fulla stöd, säger flygplatschefen Arnfinn Bönå.

Avieskritik i Norrbotten

Snabbupphandla

Pajalas kommunalråd, Harry Rantakyrö (S), är glad över att ett nytt bolag ska trafikera flyglinjen Luleå- Pajala.

– Det  är en jättebra lösning. Och Trafikverket har lovat snabbupphandla flyget för den närmaste framtiden och det bästa är om vi får samma aktör nu omgående som vi har till hösten , säger Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S).

Flera brister

Men just nu så finns det inget avtal med Avies.  De sträckor som omedelbart berörs av Trafikverkets beslut är Pajala-Luleå, Sveg-Arlanda och Torsby/Hagfors-Arlanda.

Nordnytt har vid flera tillfällen berättat om problemen med det Lettiska flygbolaget Avies. Kritik som riktats mot bolaget har bland annat gällt en mängd inställda turer. Trafikverket har lagt viten på Avies för inställda flygturer. Senast ett vite på 725 000 kronor för inställda flygningar på sträckan Pajala-Luleå.

Kritiken har också gällt brister i säkerheten. Vid ett tillfälle landade ett plan utanför landningsbanan i Pajala.

 Beslutet innebär också att tilldelningsbesluten för trafik perioden 25 oktober 2015 till 26 oktober 2019 och som gäller sträckorna Östersund-Umeå och Sveg-Arlanda ändras och tilldelas en ny operatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avieskritik i Norrbotten

Mer i ämnet