Förundersökningsledare Anette Krig. Foto: SVT

Misstänkt människohandel i Harads

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal utländska skogsplanterare har sedan en tid tillbaka bott i ett primitivt tältläger på en strand i närheten av Harads. Egentligen kom de till Norrbotten för att plantera skog, men pengarna visade sig svårförtjänta. Polisen misstänker nu att det pågår människohandel.

– De hade blivit lovade 25 euro för att plantera skog, men för åtta dagars plantering fick de bara 15 euro. Och när jobbet var slut så skjutsades de ut till Harads, berättar förundersökningsledaren Anette Krig.

Skulle plocka bär

Tanken var att skogsplanterarna skulle plocka bär när de kom till Harads, men då tillgången var dålig kom förslaget från arrangören, som är bosatt i södra Sverige – men är från samma land som skogsplanterarna – att de skulle börja tigga istället.

Misstänkt människohandel i Norrbotten

Enligt Polisen ska 13 i sällskapet ha vägrat att tigga och blivit påhoppade av arrangören och hans sällskap.  En av männen fick i samband med det ta emot flera slag.

– De vägrade att tigga. Arrangören och hans släktingar ska då ha angripit gruppen. En man har blivit misshandlad och jag har sett bilder på hans blodiga huvud, säger förundersökningsledare Anette Krig, vid Polisen i Norrbotten.

Om de övriga i sällskapet har varit ute och tiggt är oklart i nuläget.

Tältlägret är rivet

Polisen utreder ärendet som misstänkt människohandel. Under tisdagen besöker polisen gruppen och utreder den anmälda misshandeln och uppgifterna om förekommande människohandel.

Ingen person är gripen för händelserna. Lägret är utrymt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt människohandel i Norrbotten

Mer i ämnet