Foto: Arkivbild/SVT

Dopning allt vanligare bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar söker hjälp för dopningsmissbruk. En trend som oroar Dopningsmottagningen i Örebro.

Dopningsmottagningen i Örebro är en av tre i landet och varje år tar de emot 150-200 personer med dopningsmissbruk. Majoriteten är män mellan 18 och 30 år, men det blir också allt vanligare att patienterna är så unga som 15-16 år.

– Utvecklingen är oroande. Anabolas steroider kan ge mycket allvarliga bieffekter, både psykiskt, kroppsligt och socialt. De här ungdomarna löper också en stor risk att börja använda andra droger, säger Kurt Skårberg som är kurator på Dopningsmottagningen.

De vanligaste bieffekterna av anabola steroider är potensproblem och bröstkörteltillväxt, men också psykiska problem som oro, panikångest och depression. Trots det är det många gånger svårt att få en dopningsmissbrukare att sluta.

– Många har en stark kroppsfixering och ibland även ätstörningar. Det vi kan göra är dels att stötta dem med samtal när det gäller exempelvis relationsproblem, och dels med sjukvårdskontakt när det gäller kroppsliga och psykiska problem, säger Skårberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.