Valaffisch från valrörelsen 2014 Foto: SVT/Caroline Larsson

Kritiserad elevflytt stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Laxå beslutade på onsdagskvällen att flytta tillbaka årskurs fyra till Finnerödja skola till hösten. Förslaget kommer knappt ett år efter att förra majoriteten valt att flytta alla mellanstadieelever till Centralskolan i Laxå.

Förslaget om att flytta klass 4-6 från Finnerödja skola till Centralskolan i Laxå väckte protester bland föräldrar och elever. Det ledde till en folkomröstning som visade ett starkt stöd för att låta mellanstadieeleverna gå kvar på orten.

Trots det valde dåvarande majoriteten att genomföra flytten.

Kampen om Finnerödja skola

Dåvarande oppositionen, med kristdemokraten Bo Rudolfsson i täten, drev frågan om skolans framtid till en valfråga och vann tillslut valet.

”Jätteviktigt för orten”

Efter kommunfullmäktiges beslut på onsdagskvällen, som flyttats till Finnerödja, stod det klart att en del av vallöftet infrias: klass fyra flyttar tillbaka.

Ett besked som tas emot med glädje hos byalagets ordförande.

– Det är jätteviktigt för orten. Det är jätteviktigt för föreningslivet att det finns barn kvar så att man kan behålla ungdomsverksamhet. Det är ett hjärta på orten att ha en skola, säger Ann-Sofie Gustavsson.

– Det innebär att dagens elever i tredje klass i Finnerödja i så fall kommer att få gå vidare även nästa år i en van miljö och där fortsätta sin skolgång, säger Bo Rudolfsson, (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

Måste ha mer information

Hur det blir med klass fem och sex kommer att utredas.

– För att kunna göra det långsiktigt bra och hållbart måste vi ha mer information innan vi tar beslutet exakt hur vi gör sakerna, säger Bo Rudolfsson (KD).

– Men för min del, eftersom det var jag som lovade detta i TV, vill jag hålla mina vallöften och jag vill sikta på fyran, femman, sexan. Om det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Finnerödja skola

Mer i ämnet