Konceptbild

Vill bygga resort i Grythyttan – för 300 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En holländsk utvecklingsgrupp vill bygga en resort utanför Grythyttan för 300 miljoner kronor. I nuläget planeras en stugby med 150 exklusiva uthyrningsvillor på ett område av 54 hektar.

Projektet riktar in sig på minst 75 000 övernattningar årligen och väntas stå färdigt år 2018 om allt går som planerat.

– Det ska bli en exklusiv stugby för bland annat barnfamiljer som får möjlighet att hyra lyxvillor, säger Marcel Klaassen som leder projektgruppen.

Lake resort Bergslagen

– Den här typen av resort är vanlig i Holland och i Tyskland men av vad jag känner till blir det här den första av sitt slag i Sverige.

Varför just Grythyttan?

– Jag bor själv här sedan ett par år tillbaka och tycker att naturen i Bergslagen är väldigt fin. Sedan har jag involverat ett företag i Holland som kommit hit och gjort research.

Hur likt blir slutresultatet konceptbilderna?

– Det är svårt att säga men vi siktar på att få en ”svensk känsla”. Hur slutresultatet blir kan ändra sig. Klart är att husen ska bli någonting extra och inte bara standard, säger han.

Skapar 30 jobb

Enligt Marcel Klaasen kommer det finnas servicecenter, äventyrsbad, butiker och restauranger i anknytning till stugbyn.

I nuläget väntas cirka 30 jobb skapas. Marcel Klaasen säger att såväl övernattningsberäkningar som arbetstillfällen och villaantal är lågt räknat och att projektet mycket väl kan komma att bli större i ett senare skede.

I den närmsta framtiden ska arbetet med detaljplanen påbörjas.

Hällefors kommun bekräftar att marken för projektet är köpt av det holländska företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lake resort Bergslagen

Mer i ämnet