Foto: TT Bild

(M) vill flytta kulturmiljoner till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Det inställda arenabygget på Himmelstalundsområdet i Norrköping har rört upp känslor. Nu tar oppositionen ton i frågan. SM-veckan ska räddas och ny arena ska byggas.

SVT Nyheter Öst har tidigare rapporterat att det planerade bygget av en ny friidrottsarena ställts in. Nu kontrar Moderaterna med ett förslag för att trots allt få till en ny arena.

– Det är inte seriöst att lova föreningar nya idrottsanläggningar utan att först göra en välanalyserad ekonomisk kalkyl. När man tagit reda på vad saker kostar kan man fatta beslut i förhållande till behov säger Sophia Jarl (M) oppositionsråd i Norrköping.

Under onsdagen presenterade partiet ett förslag som går ut på att ta de 45 miljoner som Hörslalen är planerad att renoveras för, och istället lägga pengarna på upprustning av Borgsmo IP samt en ny arena. Moderaternas förslag är att satsningarna ska stå klara 2016 respektive 2017.

När det gäller SM-veckan så kommer Borsmo IP inte att vara tillräckligt. Det problemet vill oppositionen lösa genom samarbete i regionen. Finspång och Linköping skulle kunna dela på värdskapet med Borsmo IP menar Sophia Jarl (M).

Kalkylen sprack

Planen var att en ny anläggning skulle stå klar till SM-veckan 2016, som Norrköping ska vara värdstad för. Bygg- och miljönämnden fattade beslut om bygglov för den nya friidrottsarenan i maj i år, men allt ställdes in när kostnaderna för det planerade bygget närmade sig 100 miljoner. En beslut som har väckt reaktioner.

– När vi har frågat under processen så har vi fått till oss att Borgsmo inte ska rustas upp utan det ska byggas en ny arena. Det har vi inte ens pratat om under ett och ett halvt år. Vi måste ändra fokus helt och hållet, säger Anna Palmerius, ordförande i friidrottssektionen i Tjalve, till P4 Östergötland.

Kommunstyrelsens ordförande uttrycker förståelse men säger att det är en fråga om resurser.

– Alla, inklusive jag själv, har hoppats på att det skulle vara möjligt att bygga en anläggning till en rimlig kostnad. Men när kostnaden blir tre-fyra gånger så mycket som man hade räknat med från början. Nej, då måste man tänka om, säger Lars Stjernkvist (S) till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.