Foto: TT/Bertil Ericson

Tvivelaktiga metoder – ögonforskning kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Den grupp som utreder den anmälda forskningen kring transplantationer av konstgjorda hornhinnor vid Linköpings universitet konstaterar ”att forskarna agerat oaktsamt och att vissa bestämmelser åsidosatts”.

– Utredningen visar att det skulle kunna finnas grund för att rikta kritik mot forskargruppens agerande, säger Johan D Söderholm, dekanus för Medicinska fakulteten och den som leder granskningsgruppen.

Professorer granskar

Det var våren 2015 som en anonym anmälare anmälde en forskningsledare vid Linköpings universitet och dennes transplantationer av biosyntetiska hornhinnor på patienter i Ukraina.

Hornhinnehistorien på Linköpings universitet

Anmälaren menade att forskaren gjort sig skyldig till brister i hantering och dokumentation av studien. Bland annat skulle materialet som använts för att tillverka implantaten ha varit av tvivelaktig kvalitet.

Linköpings universitet gav en grupp med tre professorer vid Karolinska Institutet och Umeå universitet att granska ärendet.

Forskningsregler har åsidosatts

Professorerna är bland annat kritiska till att kompositionen och tillverkningen av de konstgjorda hornhinnorna ändrats under projektets gång. Dessa ändringar har inte anmälts till Läkemedelsverket. Detta, menar granskningsgruppen, innebär att gällande forskningsregler åsidosatts.

Forskningsledaren menar å sin sida granskningsgruppens kritik är otydlig och svepande och att man inte har tagit hänsyn till allt utredningsmaterial.

Vad det gäller transplantationerna i Ukraina så var de godkända av den ukrainska etiknämnden, menar forskningsledaren.

– Det återstår dock en del oklarheter. Under den senaste veckan inkom också ytterligare en anmälan som adderar utredningsmaterial. Vi har därför givit granskningsgruppen i uppdrag att fortsätta sitt arbete, säger Johan D Söderholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hornhinnehistorien på Linköpings universitet

Mer i ämnet