Alliansen lovar granska Attendo

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Linköping har enats om att närmare granska Attendos äldreboenden i kommmunen och utreda den modell för kompensation som man har i dag.

Bakom beslutet ligger de brister som framkommit vid Åleryds vårdboende. Vid dagens sammanträde med äldrenämnden kommer man att ge Kvalitets- och utvärderingskontoret i uppdrag att göra en kvalitetsgranskning av Attendos övriga äldreboenden i Linköping.

– Vi behöver göra klart om de brister som har upptäckts på Åleryds vårdboende finns på fler av Attendos boenden eller om deras andra boenden lever upp till våra kvalitetskrav, säger Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden, i ett uttalande.

Ny modell ska utformas

När det gäller viten och kompensation kommer man vid ett kommande sammanträde med kommunstyrelsen att ge kommundirektören och omsorgskontoret i uppdrag att utreda hur en modell för kompensation skulle kunna utformas.

– När nämnden beslutar om vite går vitesbeloppet till kommunen. Nu vill vi i Alliansen utreda möjligheten att även kompensera de äldre som drabbats, säger Liselotte Fager.

Äldrenämnden beslutade vid dagens möte att Attendo sammanlagt ska betala 42.480 kronor i vite för uteblivna promenader och utebliven egen tid på Åleryds vårdboende.

Bra – men inte tillräckligt

Vänsterpartiet välkomnar granskningen, men tycker inte att de föreslagna åtgärderna är tillräckliga.

– De tillåter ju fortfarande Attendo att fortsätta som tidigare vid Åleryd utan att det får några större konsekvenser för bolaget, säger Jessica Holmqvist (V) i en kommentar.

Jessica Holmqvist är sjuksköterska och toppar Vänsterpartiets lista i kommunvalet. Hon ska själv ha arbetat på äldreboendet Åleryd när kommunen drev verksamheten.

– Förslaget om att det ska utgå ekonomisk kompensation till de äldre för missförhållanden visar bara på hur lite de borgerliga partierna satt sig in i frågan. De som idag vårdas på äldreboenden är svårt sjuka äldre. De har generellt sett inte någon nytta av en ekonomisk kompensation. Här handlar det faktiskt om ett värdigt liv på ålderns höst. Det kan aldrig kompenseras med några tior för en utebliven promenad, säger Jessica Holmqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.