Foto: Arkivbild/TT

De kan bli Matlandethuvudstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag offentliggjorde landsbygdsdepartementet de fem kommuner som är finalister till utmärkelsen Årets Matlandethuvudstad 2015. Av de nominerade 13 kommunerna har både Strängnäs och Linköping gått vidare till final.

Finalen avgörs av Landsbygdsdepartementets Expertråd och vinnaren presenteras i mitten av september. Övriga finalister är Växjö, Kristianstad och Borgholm.

– Konkurrensen är stenhård! Mitt Expertråd har en tuff utmaning framför sig när de ska utse Årets Matlandethuvudstad 2015, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i en kommentar.

Syftet med tävlingen Årets Matlandethuvudstad är att visa på de möjligheter som finns att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen Sverige – det nya matlandet, samt att lyfta fram arbetet med till exempel råvaruproduktion och livsmedelsförädling.

För närvarande innehar Jokkmokk titeln som Matlandethuvudstad, medan Gotland var Matlandethuvudstad förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.