Dömda begår grova brott – inifrån rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Telefonterror, dödshot, knarkbeställningar och nedladdning av barnporr. Brotten som begås inifrån rättspsyk är fortsatt många och grova.

Det är snart ett år sedan som SVT för första gången berättade om brottsligheten på de rättspsykiatriska regionklinikerna. Sedan dess har inget förändrats.

– Vi har samma problem som för ett år sedan och ett antal nya ärenden, säger Jan Cederborg, verksamhetschef på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. 

Östnytt granskar rättspsykiatrin

Patienter dödshotar

I de dokument hos Socialstyrelsen som vi tagit del av finns överläkarnas egna ord om vad som pågår på klinikerna.

Bland annat kan man läsa om patienter som ringer och dödshotar. Till exempel har en ”hotat att spränga sin kontaktpersons lägenhet i luften”.

– Man beställer hämtning, man beställer droger, man hotar, säger Kenth Persson, verksamhetschef på Karsuddens rättspsykiatriska regionklinik.

”Vi kan inte göra något”

Brotten sker via dator och telefon, något som de intagna har lagstadgad rättighet att använda och som de ansvariga står helt utan medel att övervaka.

Först när brottet begåtts kan de hindra en patient från att använda sin dator och telefon.

– Allmänheten kontaktar regionklinikerna och protesterar – hur kan detta få fortsätta? Vi kan inte göra något eftersom lagen tillåter telefon och datorer, säger Kenth Persson, verksamhetschef på Karsuddens rättspsykiatriska regionklinik. 

Se dokumenten som avslöjar de dömdas brott på rättspsyk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östnytt granskar rättspsykiatrin

Mer i ämnet