Kan bli fängelsedom för Ljungsbromördaren

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-årige man som står åtalad misstänkt för dubbelmordet i Ljungsbro förra året, kan dömas till fängelse. Den bedömningen gör nu åklagarna efter att Socialstyrelsens rättsliga råd idag lämnat sitt yttrande av mannens psykiska tillstånd.

– Vi har ju alltid ansett och yrkat på att han ska dömas till livstids fängelse utifrån den bedömning vi gjorde av läget. Den här tilläggsutredningen från rättsliga rådet ändrar inte på den bedömningen utan det snarare stärker mig i den bedömningen, säger åklagaren Britt- Louise Viklund. 

34-åringen som står åtalad misstänkt för det brutala mordet på en 57-årig kvinna och en 15-årig pojke har tidigare genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Rättsmedicinalverket fastslog då att mannen var allvarligt psykisk störd under dåden. Men den granskning av undersökningen som rättsliga rådet vid socialstyrelsen nu gjort, kommer till en annan slutsats. Rättsliga rådet menar att mannen varit medveten om vad han gjort och att han led av ett självförvållat drogutlöst psykosnära tillstånd.

– Under de här omständigheterna när han har varit medveten om vad han gjort och det är ett kortvarigt psykosliknande tillstånd och det finns ingen underliggande allvarlig psykisk sjukdom, kommer de ju fram till. Så menar jag att då finns en undantagsregel som även om han var allvarlig psykisk störd, en undantagsregel som gör att han ändå kan dömas till fängelse, säger Britt- Louise Viklund. 

Den åtalades försvarsadvokat Thomas Bodström har under rättegången menat att mannen inte agerat med uppsåt, men socialstyrelsens yttrande visar alltså att mannen varit medveten om sitt handlande, vilket kan påverka påföljden.

Hur vanligt är det att rättsmedicinalverket gör en bedömning och rättsliga rådet en annan?

– Svårt att säga, det är inte så vanligt att utredningar skickas för en andrahandsbedömning till rättsliga rådet. Jag har bara varit med om det tre gånger i min åklagarkarriär, avslutar Britt- Louise Viklund.

Östnytt har försökt nå försvarsadvokat Thomas Bodström utan resultat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet