Illustration av berg- och dalbanan Wildfire på djurkparken Kolmården. Foto: Kolmården

Kolmården: ”Vi förstår oron”

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens grannar är oroliga för höga och störande ljudnivåer från den nya berg- och dalbana som ska byggas. Men djurparken lovar att bygga bort de ljudproblem som uppstår.

Kolmårdens djurpark presenterade planerna på berg- och dalbanan Wildfire i våras. Den ska bli vara 57 meter hög och ha en toppfart på 113 km/h.

Men djurparkens närmaste grannar är inte särskilt glada åt den nya attraktionen.

Kolmårdens berg- och dalbana

– Det blir ju typ ångestskrik när man far iväg nerför en berg- och dalbana. Det här är den häftigaste i Euorpa sägs det nu, och att vistas ute i den miljön när det varannan minut går en vagn, tror vi kan bli störande, säger Stig Fritzell.

Djurparken vill ta ansvar

Niclas Palmqvist är projektledare för bygget av Wildfire och han lovar att djurparken kommer att ta fullt ansvar för den ljudmiljö som berg- och dalbanan kommer skapa.

– Vi förstår oron och har respekt för den. Om det blir störande ljud ligger det på oss att bygga bort det.

När det gäller trafiksituationen är frågan lite mer komplicerad.

– Den äger vi inte själva, utan det handlar om infrastruktur och hamnar bland annat på kommunens bord. Men vi kommer så klart att hjälpa till så gott vi kan där, säger Niclas Palmqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet