Foto: SVT

Länsstyrelsen och regionen oroas över kalkbrottsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Igår fick Nordkalk redogöra för sina planer när det gäller det planerade kalkbrottet i Bunge. Idag fick motparterna lägga fram sina argument för mark- och miljödomstolen. Och vattenfrågan fick – inte oväntat – mycket fokus.

När förhandlingarna fortsatte idag så fick bland andra Länsstyrelsen Gotland, Region Gotland och Naturvårdsverket säga sitt i frågan.

Länsstyrelsen vill inte se ett kalkbrott eftersom djur och växter riskerar att skadas.

Kampen om kalket på Gotland

Värdefull natur

– Åtagandena säger att vi har bevarandestatus av vissa naturtyper i de här områdena. Det är ett åtagande gentemot EU. Vi har anmält de här områdena och fått dem godkända som Natura2000-områden, säger Petter Rimfors, jurist Länsstyrelsen Gotland.

Vad tror du händer med de här åtagandena ifall kalkbrottet tillåts?

– Tillstånd ska inte ges om det blir skada på de här naturtyperna. Så det är vår utgångspunkt, säger Petter Rimfors.

”Finns en del frågetecken”

Region Gotlands stora farhåga är sjön Bästeträsk som ligger norr om brottet. Regionen vill använda sjön som dricksvattentäkt och frågan är hur nivåerna påverkas om ett stort kalkbrott skär av tillrinningen av grundvatten till sjön.

– Det är just tillgången på vatten. Den sjön är reglerad idag och för att inte vattenståndet ska bli för lågt där så får inte tillrinningen som sker idag äventyras på något sätt. För då kan det också vara risk för det framtida vattenuttaget för regionen där. Det finns en del frågetecken kvar som inte bolaget har redovisat svaren på, säger Isabel Enström (MP), ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden Region Gotland.

Som Nordkalk redogjorde för igår så menar man att det går att kombinera kalkbrytning med höga naturvärden och man vill inte ge ytterligare kommentarer idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet