Foto: Scanpix/SVT

Mögelgift hittat i hästfoder

Uppdaterad
Publicerad

Nu har mögelgiftet aflatoxin också hittats i hästfoder.

Det är fodertillverkaren Wiromin i Skärblacka utanför Norrköping som tillverkat och sålt hästfodret. De giftiga halterna av aflatoxin har hittats i minst två partier. Tillverkaren producerar årligen 45-50 ton av fodret och kommer nu att kontakta alla hästägare som köpt fodret.

– Fodret är av en typ som säljs via leverantören och inte över disk och företaget kontaktar nu berörda kunder och tar tillbaka det aktuella fodret, säger Klara Eskilsson från enheten för foder och hälsa på Jordbruksverket.

Giftlarm i mjölk

Aflatoxin i djurfoder upptäcktes senast när Arla i Linköping gjorde stickprovskontroll på sin mjölk. Arla kasserade mjölken och giftet spårades till ris från Pakistan som importerats av Scandinavian Rice Mill & Food i Kristianstad, vilka visade sig sakna tillstånd för att sälja foderråvara.

Riset hade polerats, sålts vidare och restprodukten, risskalen, hamnade hos Orga kvarn utanför Norrköping som tillverkar foderpellets till kor.

Wiromin har köpt risskal från samma leverantör.

Orsakar leverskador

Hästfodret från Wiromin har haft gifthalter 4-5 gånger högre än gränsvärdet, men bedöms inte av Statens veterinärmedicinska anstalt innebära någon hälsorisk för hästarna på kort sikt.

Vid långvarig användning skulle fodret däremot kunna ge allvarliga leverskador hos hästarna. Man vet inte hur länge mögelgiftet funnits i fodret.

– Aflatoxin går inte över i köttet, så det foder som använts till hästar medför ingen risk för att människor ska få i sig aflatoxin via hästkött, säger Klara Eskilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.