Foto: Norrköpings kommun

Norrköpings nya resecentrum föreslås få ”högt läge”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Norrköpings kommun sin utredning och förslag kring hur stadens nya resecentrum ska se ut.

I samband med att den nya järnvägsbanan Ostlänken byggs måste Norrköpings Centralstation och Resecentrum moderniseras. I det förslag som presenterades idag förespråkar kommunen att den nya stationen för höghastighetståg och pendeltåg får ett upphöjt läge.

– Det är viktigt att varje krona som investeras i Norrköpings nya Resecentrum används för att skapa bästa möjliga anläggning för Norrköpingsborna. Investeringen i ett nytt resecentrum ger Norrköping en rejäl draghjälp. Här läggs en av grundstenarna till framtidens jobb, bostäder, service och utveckling i Norrköping, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) i ett uttalande.

Dyraste alternativet

Buss- och spårvagnsterminalen ska enligt förslaget placeras direkt under tågplattformarna.

– Genom att bygga i upphöjt läge möjliggörs innerstad både söder och norr om Resecentrum i framtiden. Utredningen visar att kommunen på lång sikt kan hämta hem stora ekonomiska värden på den utvecklingen, säger oppositionsrådet Fredrik Bergqvist (M) i samma uttalande.

Kommunens egen utredning visar att det upphöjda läget är det dyraste alternativet och kan kosta 6,8 miljarder kronor att bygga. Om man skulle bygga i ett markläge beräknas kostnaden bli 1,5-2 miljarder lägre.

– Vi kommer att jobba vidare på att få ner byggkostnaderna, och vi bedömer att det finns goda möjligheter till detta under resans gång. Det fortsatta arbetet tillsammans med Trafikverket får visa vilka kostnader som faller på oss och på dem. Vår grundsyn är att en ansvarsfull finansiering är A och O. Kommunen kommer att dra sitt strå till stacken för att lösa detta, säger Lars Stjernkvist.

Det fortsatta arbetet kommer att ske i nära samråd med Trafikverket.

– Vi ser det till stor del som att vi nu tar fram underlag för att stödja och förbereda Trafikverkets arbete med järnvägsplan och det fortsatta genomförandet. Kunskapsunderlaget kommer successivt att förbättras ifråga om både tekniska och ekonomiska frågor. Man måste därför räkna med att förslagen efter hand kommer att både förändras och förbättras. Vi är långt ifrån färdiga med detta, säger Lars Stjernkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.