Foto: Linköpings universitet

Nytt forskningscentrum om idrottsskador

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings universitet har startat Athletic Research Center (ARC) – ett forskningscentrum som samlar forskare inom så olika områden som ortopedi, sjukgymnastik, bildmedicin och folkhälsovetenskap.

En genomsnittlig friidrottare skadas två–tre gånger per säsong och följden kan bli ett livslångt lidande.

– Vårt mål är att bidra till att förebygga dessa skador, framförallt överbelastningsskador som är det dominerande problemet inom friidrotten. LiU har stark forskning kring ben- och senläkning och med hjälp av avancerad bildbehandling kan vi studera i detalj hur idrottarens skelett ser ut, säger Toomas Timpka, professor i socialmedicin och initiativtagare till det nya forskningscentret, i ett uttalande.

Idrottsskador

Den här satsningen menar man stärker universitetets idrottsprofil, som sedan tidigare bedriver en väletablerad fotbollsforskning och har LiU Elitidrott, där man erbjuder studier och träning som kombination inom olika idrottsgrenar.

Det nya centret har också ett nära samarbete med internationella friidrottsorganisationen IAAF och partners i bland annat Kenya och Lettland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet